Kedves blogolvasók!

Mostantól néha én is fogok írogatni a blogba, általában megpróbálok érdekes témákat felvetni, amiket közösen megbeszélhetünk, így esetleg fejleszthetjük egymást...

Az első témám a címből is látható, hogy az időtávokhoz kapcsolódik. Örök vitatéma, hogy melyik időtávon tradelni könnyebb, vagy nehezebb. Természetesen tudjuk, hogy ezt objektív módon nem lehet eldönteni, de mégis a kétfajta trading mód közti különbségeket érdemes lehet átbeszélni. Azt szeretném elérni ebben a bejegyzésben, hogy közösen szedjük össze, ki mit tart az egyik, illetve a másik stílus előnyeinek, hátrányainak, mik a különbségek, illetve miért jobb valakinek a hosszabb idősik, vagy a rövidebb. Bármivel kapcsolatos tulajdonságot írhattok, amit fontosnak tartotok, lehet technikai jellemzőről, trader személyiségjegyről, mentális tulajdonságokról...stb.   Ennek a témának az átbeszélése fontos lehet, hisz így át tudjuk gondolni, hogy milyen traderek vagyunk, mit csinálunk és segíthetünk is akár a kezdőbb társainknak, hogy lássák a különbségeket. Ha érkeznek jó megállapítások, akkor azokat utólag betenném majd a bejegyzésbe, így jól látható lesz mindenki számára.

Persze fontos és tisztázandó kérdés, hogy ki mit ért a rövid táv, illetve a hosszú táv alatt, ezt mindeki tisztázza a saját kommentjében, én most alapvetően a 15 perces és a 4 órás idősíkra gondolok, de lehet írni más timeframe-re vonatkozó megállapításokat is. El is kezdeném a jellemzést:

Hosszú táv előny:

  • Kisebb esély a "bosszú tradingre"
  • Hírek, nyilatkozatok volatilitása nem "zavar" be, kevesebb "zaj" (GG, FXSzamuráj)
  • Nem feltétlenül szükséges a "fukarul precíz" beszálló (Dino)

Hosszú táv hátrány:

  • Tovább tart (GG)

Rövid táv előny:

  • Több lehetőség
  • Gyorsabb tanulási folymat (Sz. Balázs)
  • Nagyobb pozi lehetősége a kisebb stoptávolság miatt (GG)

Rövid táv hátrány:

  • Over-trading veszélye (Dino)
  • A chart állandó figyelése komoly lelki nyomást okoz (Dino)
  • Sok jutalék (Dino)
  • Tökéletes pszichés, kipihent állapot szükséges (RussoS)

A bejegyzés trackback címe:

https://deviza.blog.hu/api/trackback/id/tr71118647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sz_Balázs 2009.05.13. 09:37:35

szia Izi! teljesen jó a téma. szerintem a rövidtáv egyik előnye (főleg a kezdők számára) hogy hamarabb tanul az ember, mert ugyanazok a minták, alakzatok, piaci viselkedési formák hamarabb megjelennek, és több mindent tudsz átélni rövidebb idő alatt, amit majd a H1-H4 en vagy felette idősikokon ugyanugy tudsz hasznositani. Mert ugyanazok a dolgok történnek m1 en és H4 en is, persze más megbizhatósággal. most elsőre ez jutott eszembe.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.13. 09:39:43

Akkor hozzá szólnék én is :-)

Hosszú táv előny :
- a beszédek és nyilatkozatok által generált mozgásokra nem annyira érzékeny, jobban életben tud maradni a pozid

Hosszú táv hátrány :
- sokkal több ideig kell a poziban ülnöd, mire kiderül hogy jó irányban vagy-e

Rövid táv előny : kisebb a stoptávolság, emiatt azonos kockázati százalék mellett nagyobb pozit tudsz felvenni ( ami egyben hátrány is lehet )

Egyenlőre ennyi jutott eszembe, de nagyon jó a téma

GG

D1No 2009.05.13. 09:53:10

Rövid táv előnyei
- gyorsan eldől, h jó a tréd vagy sem:)
- sok lehetőség
- gyorsabban lehet növelni a számlát (persze ez fordítva is igaz :D )
- este nyugodtan alszol, mert nincs nyitva pozid
Hátrányok:
- sok jutalék
- akkor is kereskedni akarsz amikor nincs mit ( over-trading )
- lelkileg nagyobb a nyomás
- nagyon pontos belépők kellenek
- sokat kell gép elött ülni

Hosszú táv előnyei:
- kevés jutalék
- lelkileg sokkal könnyebb
- nem kell olyan pontos belépő
- több időd marad mást is csinálni :)
Hátrányok:
- TÜRELMESNEK kell lenni
- több pénz kell hozzá
- nem szabad kihagyni a jó lehetőségeket

Izi Fx 2009.05.13. 09:57:09

@Sz_Balázs: Szia Balázs!
Nagyon jó, amit írsz, be is kerül majd a felsorolásba! Csak mint érdekesség, hogy milyen összetett a téma, az előnyből lehet hátrány is: hiszen gyorsan tanulhatsz a rövidebb idősíkon, de egy kezdő az érzelmeket még nagyobb valószínűséggel nem tudja megfelelően kezelni, így ez vissza is foghatja jelentősen ezt a gyorsabb tanulási folyamatot...

Andris\' 2009.05.13. 10:04:03

Egy profi trader stratégiájával is sokszor csak kevés előnyre lehet szert tenni. A legtöbbször igenis számít a brókerköltség mértéke. Amióta M5-ről H1-re váltottam, - az alacsony találati arányom ellenére is tudok pénzt keresni és azzal, hogy felvettem egy féltucat párt a figyelőlistámra, növelni tudom a lehetőségek számát. Ez mondjuk, a stratégiától függ. A magasabb találati aránnyal működő stratégiák pl. általában csak egy devizapáron működnek jól.

Izi Fx 2009.05.13. 10:05:48

@D1No: Halihó Dino Mester!

Szuper dolgokat írsz Te is, de van amire rákérdeznék, hogy esetleg ha jobban kifejted, akkor tiszta lesz mindenki számára. Miért mondod, hogy a hosszú táv lelkileg könnyebb, hiszen az izgalom ott tovább tart, így a nyomás is lehet nagyobb?

D1No 2009.05.13. 10:14:39

@Izi Fx: A válasz egyszerű! Ha daytrédelsz akkor ott ülsz a gép elött és figyeled a pozit. A belső hang folyamatosan "dolgozik".
- Jó írányba vagyok?
- Huh már van rajta 20 pip. Jaj, visszafordult már csak 14, zárjuk gyorsan :) Utána meg megy még 30 pippet...

Ezzel szemben ha H4-D1-en kötök/ kötünk, akkor ez nem történik meg ennyire markánasan. Nekem legalábbis. Persze aki non-stop gép elött van arra nem vonatkozik :D

HuDini 2009.05.13. 10:20:19

@Sz_Balázs: abszolút osztom Balázs véleményét!
szerintem aki nem ismeri meg a párok daytrade ritmusát, az nem fog sikeres lenni H4-en. legalábbis ugyanolyan kökemény szabályok nélkül, és kőkemény pszicho nélkül, mint ami GG-nek van.... viszont a kettő valahol mégis egybe tartozik, mert akinek már van valamennyi tapasztalata, de még nem annyira kifejlett a pszichoja, annak viszont segíthet a H4. és főleg sikeresebb is lehet nagyobb távon, nem kell annyi intuíciót belevinni.

Izi Fx 2009.05.13. 10:21:13

@Andris\': Kedves Andris!

Esetleg, ha röviden leírnád, hogy miért váltottál idősíkot, azt megköszönném, hisz ez is érdekes lehet... Persze csak, ha ez nem gond Neked!

GRAW21 2009.05.13. 10:26:00

Érdekes ez a hosszú/rövid táv kérdése. Annak ellenére, hogy én kizárólag rövid távon (akár napon belül sokszor is) trédelek, folyamatosan figyelem a H1, H4, D1 idősíkokat is. Egész egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni őket, mert ha ezt tesszük vakon kereskedünk. Így nálam összefügg a kettő :-)

D1No 2009.05.13. 10:28:46

Izi, még valami... Ha kezelve van a kockázatod, akkor elvileg nem kéne félni. Magyarán a tőke 1-2%-át kockáztatjuk és VAN stop. Persze van aki szereti az adrenalint és túl nagy pozit nyit stop nélkül...;) Könnyebben ül az ember egy vesztes trédbe, mint egy nyerőbe. A nyerőt hamar lezárja, a vesztőnél meg kiveszi a stoppot:) Ilyen az emberi természet. Régen én is csináltam ilyeneket. Nem tudom más hogy van ezzel? Gondolom nem csak velem történt ez meg.
Hiszek abban, ha ezen tud változtatni az ember ( vesztőt minnél hamarabb zárja, nyerőt hagyja kifutni ), akkor egy hatalmas lépést tett ahhoz, h sikeres tréder legyen.

tanonc 2009.05.13. 10:31:44

Szervusztok,

a kérdéshez kapcsolódik az egyik szempont ami miatt elkezdtem egy tesztsorozatot a reggeli órákban kialakuló setupok kifutásáról. Arra gondoltam, h 6-9-ig "zavartalanul" érvényesülhetnek rövid idősíkon a technikai jelek, nincs semmi funda hír, nyilatkozat stb. ami felülírná. (Ugyanakkor a likviditás is kisebb ami nem biztos, hogy jót tesz.)
Szóval az alapkérdés a tesztemnél: kihasználva a reggeli csendet be tudunk-e kapcsolódni egy nagyobb idősík mozgásába m15 alapon úgy, hogy mire az aktívabb időszak kezdődik a napban, már csökkentettük vagy levettük a kockázatot a kötésről. Ezzel kapcsolatban szívesen venném a tanácsaitokat! (akár azt is, hagyd te gügye, ennek így semmi értelme:D)

Izi kérdésére ezzel annyi lenne a válaszom: talán meg lehet próbálni összefésülni m15-h4 szempontjait. Ezzel javítva a RR-ot, mivel szűkebb stopot használhatunk mint h4-en, de a kifutása hosszabb lehet a történetnek, mint amit maga az m15 setup önmagában valószínűsít.

Gábor

FxSzamuraj 2009.05.13. 10:41:20

Sziasztok, ez a téma sokszor okozott némi dilemmát számomra -fog is-, így végül adtam mindkét játékstílusban időt magamnak,

Előny rövid távon 1H,M15,M5,M1:
-gyorsabban megismerem érzelmi gyengéim, erősségeim
-gyorsabb tapasztalat szerzés
- az eredmény hamarabb mutatkozik, bár ez hátrány is lehet ha -, és revansot akar a trader
Hátrány:
- pszichoba személy szerint a rövidebb távot jobban megéreztem, bár dolgozom rajta:-)
- álló piacban a kisebb-nagyobb zajok miatt már előre látjuk az elmozdulást, ami végül mégse következik be, tehát TÜRELMETLENSÉG

Előny hosszú távon:1H,4H,D1
- tisztább kép, kevesebb zaj
- tán több idő kimozdulásra a géptől
- "biztosabb" együttállások
Hátrány:
- TÜRELMETLENSÉG itt is bejöhet, hogy órák óta nincs semmi és most már biztos megindul...
- nagyobb stop, kisebb pozi
- időtáv miatt nagyobb kilengések pipben, ami talán mégerősebb pszichot igényel

GRAW21 2009.05.13. 10:54:55

Én inkább a nap végét preferálom. Európai zárás, usa nyitás, esetleg utána pár óra. Addigra általában kialakul az összkép, szintek, stb. És akkor ott be lehet lépni. Hírek ott sincsenek már. Max olyan párokban ahol nagy az időeltolódás.

Más téma: Már napok óta folyamatosan keresem a beszállót egy jó kis AUD/USD shortra. Ezt hogy látjátok. Én folyamatosan shortolgatom a 0.7700 és 7670 közötti szintekről, de 10-20-30 pip nyerő után zárom is a pozikat mert valahogy nem érzem még az erőt lefelé. De szerintem ez már csak idő kérdése...

Izi Fx 2009.05.13. 10:57:30

Most trading közben sajnos nem tudok minden hozzászólásra reagálni (meg beírni a bejegyzésbe a jellemzőket is csak este fogom, de látható, hogy általános hátrányok is megjelennek, amik mindkét esetben helytállóak, így ha gondoljátok az általános trader jó/rossz tulajdonságokat is számba vehetjük...

GRAW21 2009.05.13. 12:07:36

Na csak leszakadt végre az a fránya AUD/USD :-)) Igaz, még mindig nem érzem 100%-ra így 7635-ön kiszórtam minden shortot amit 7685-ről indítottam. Ha megint feljön 7700 közelébe akkor majd ráverek egy tisztességeset megint :-)

HuDini 2009.05.13. 12:29:32

@GRAW21: akkor beszéljunk egy kicsit az AU-ról :)

nem tudom hogy miért keresed ennyire a shortot benne. nyílván szét van húzva nagy idősíkon, de én amíg nem ad egyértelmű shortos jelet, h1 de inkább h4 trendfordító alakzatot, addig nekem a long irány favorizált. több trendvonal is ráhúzható, inkább trendvonal sáv ami tartja, horizontálisan pedig van egy kitörési szint (szintén sáv) és egy erős támasz, ami a H4 potenciális DCS nyakvonala is lehetne, ha le akarna kanyarodni.

és még kicsit azt is hozzávenném, hogy a dollár mostanában nem duzzad az erőtől, szóval .......


nálam így néz ki:
www.pc-holz.hu/au.JPG

GRAW21 2009.05.13. 12:48:03

@HuDini: Én nem feltétlen megyek a trenddel egy irányban. Naponta sokszor kereskedek, nagy kockázat mellett, kicsi stoppal. Nekem ez a szisztéma működik. Természetesen figyelem a hosszabb idősíkokat is és ezek szellemében lépek be. Ez nekem bejött :-) Sőt.....többször nagyon komoly trendfordulót is sikerült így elcsípni. Ilyenkor viszont néha kifuttatom a pozikat hosszabb távra is.

HuDini 2009.05.13. 13:18:48

@GRAW21: én sem megyek mindig trenddel egy irányba, sőt... csak legyen mindenkinek a tudatában, hogy ellene menni veszélyes....

GRAW21 2009.05.13. 13:38:15

@HuDini: Persze...ez egyértelmű. De a trenddel menni is veszélyes.....sosem tudhatod mikor szakad meg. Lehet hogy kifogod a trendfordulót és akkor annyi :-) De pont ez a szép benne. Nekem kell a napi adrenalin amit ez a dolog termel :-)

GRAW21 2009.05.13. 13:49:38

USD/JPY-be vettem bele 95.85-ön. Ha nem jó az irány 95.75 -ön dobom is el, és várok új beszállóra....

Izi Fx 2009.05.13. 13:56:17

@GRAW21: Kedves GRAW21!
Légyszi ebben a topicban maradjunk a témánál!
Ellenben most, hogy látjuk, hogy Te rövid távon kereskedsz esetleg leírhatnád, hogy miért szereted inkább ezt az idősíkot?

GRAW21 2009.05.13. 14:22:59

@Izi Fx: Több évig dolgoztam az usa-ban ilyen területen, ott felismerték, hogy a jó kereskedőre nem lehet általános szabályokat, sablonokat ráhúzni. Ki milyen ember, úgy kereskedik. Bármilyen idősíkon, bármilyen devizával lehet sikeresen kereskedni. Egy a lényeg: szigorúan tartsuk be a saját szabályainkat, és azokhoz kő keményen ragaszkodnunk kell. Én alapból türelmetlen ember vagyok, ami első hallásra kész öngyilkosság ha a devizázásról van szó. Pedig nem az. Ha megtaláljuk a saját ritmusunkat, saját stratégiánkat amiben jól érezzük magunkat akkor az jó lesz. Én nem szeretek napokig/hetekig esetleg hónapokig várni egy trade-re. Napon belül átlagban 5-15 pozit nyitok/zárok. Szinte minden devizapárban mocorgok, amiben az adott pillanatban fantáziát látok. Elsősorban nagy mozgások visszakorrekcióit játtszom meg. Sávosan rakom be a pozikat, az első általában kis méretű, azzal csak "szondázom" a piacot, aztán jön a többi, már komolyabb tétekkel. Fix stop-ot nem használok, látásra/érzésre csukom a pozikat ha nem jó az irány, vagy egy ellentétes pozival kvázi hedge elven próbálom kiegyensúlyozni.
Amit viszont NEM csinálok. Nap elején európai nyitáskor SOSEM lépek be semmibe. Mindig megvárom míg kialakul valamilyen kép/szintek/alakzatok, amikhez aztán lehet viszonyítani. Csak így működik a nagy lottal/kis stoppal történő kereskedés. Szeretem még az európai zárási hullámot meglovagolni, vagy ha az nagyon brutális mozgást produkált, akkor annak a visszakorrakcióját.
Hát nagyon nagy vonalakban ennyi lenne :-)

Izi Fx 2009.05.13. 14:37:27

@GRAW21: Írsz jó dolgokat, bár van amivel nem értek egyet (persze ez egyáltalán nem baj). Azt mondod, hogy a lényeg, hogy tartsuk be a szabályainkat, de ha érzésre zársz, akkor hogy tartod be, hisz az érzelmek a tradingben nem kívánatos dolgok az esetek többségében?

GRAW21 2009.05.13. 16:40:27

Teljesen igazad van, elméletileg az érzelmek nem kívánatosak itt. És mégis. Bármennyire is jól meg van írv egy expert mégsem tud olyan hatékony lenni mint az ember, pedig "ő" tényleg tud érzelemmentesen kereskedni, kizárólag szabályok szerint. A baj akkor van, ha az érzelmeinket nem tudjuk kezelni/kordában tartani. A természetes megnyilvánulások segítenek a kereskedésben, addig amíg olyan szinten vannak amik nem ellenünk dolgoznak. Mert emberek vagyunk.. Igenis örülünk mikor jó irányban megy a trade. Igenis félünk hogy ne stoppolódjunk ki, vagy ne könyveljünk el bukót. Igenis agyalunk a pluszos pozinál, hogy hol is szálljunk ki, elég-e a profit vagy többet akarunk, ezáltal kockáztatva az egészet. Én azt mondom, hogy aki ezt tudja kezelni és emellett konzekvensen profitot termel azt nek kell hogy zavarja az hogy érzelmeket is belevisz a kereskedésbe. Aki nem képes uralkodni az érzelmein az igenis kövessen kő kemény szabályokat hogy ne uralkodjanak felette az érzelmek. De pont ettől szép ez a dolog, hogy ahány ember annyi gondolat. Gondoljunk csak bele. Amikor veszünk, valaki elad, és amikor eladunk akkor valaki vesz. Tehát állandóan ott van a piacon a velünk ellentétesen gondolkodó oldal is :-)))

Izi Fx 2009.05.13. 18:41:45

@GRAW21: Most, hogy leírtad részletesebben a gondolataid, így teljesen egyetértek. Én is hiszek az emberi agy erejében :-)! Természetesen az összes érzelmet nem lehet kiírtani a kereskedésünkből, de erre kell törekedni..

Izi Fx 2009.05.13. 18:47:17

Láthatjátok, hogy kiegészítettem a jellemzéseket, persze ez még bővülni fog (főleg, ha mondtok még)!


@FxSzamuraj: Szia Szamuráj! Látom a türelmetlenséget kiemelted kétszer is, ezzel vannak a legnagyobb gondjaid, esetleg mesélnél róla?

yokey 2009.05.13. 19:20:51

Sajnos rá kell jöjjek kezdőként visszanézve a tradejeimet hajlamos az ember minél rövidebb távon kereskedni, hogy többet tradeelhessen ne kelljen sokat várni a beszállásokra,de az biztos hogy a hosszabb távú trendek, alkzatok sokkal megbízhatóbbak.

Izi Fx 2009.05.13. 20:35:09

@yokey: Szia! Hát igen a kezdők nagy része bele esik abba a hibába, hogy a mennyiségre helyezik a hangsúlyt, a minőséggel szemben...

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.14. 01:11:55

Akkor én is hozzászólnék...!

Kezdetben én is (már jó régen volt, pedig fiatal vagyok...:)) 5M, 15M max. 30M charton kereskedtem DEMO számlán (kb. 4 hónapig) és szép profitot termeltem. Aztán kimentem élesbe, egy darabig ment is a rövid távú stratégia, de aztán 1-1 bukó után pszichésen padlón voltam és számomra véget ért a daytrade, scalp! Rájöttem, hogy nem bírom a feszült figyelgetést, nem tudom, hogy mikor kell bezárni a vesztőt rövid távon. Ennyi.
Kb. 2 hónapig dolgoztam majdnem éjjel-nappal a suli mellett, míg kifejlesztettem egy stratégiát 4H, 1H chartra! Itt meg fogtok kövezni, de én az indikátorokban bízok inkább, mint az alakzatokban:) Lehetséges alakzatot nézek, de oda mindig indikátor divergenciát keresek, azok meg hamarabb is kimutatják a trendforduló, amúgy meg nem kötök bele, csak trendvonaltörésnél!

A rövid távú stratégiának a legfőbb előnye, hogy azonnali profitot termelsz és élvezed a piaccal való mozgást, ezenkívül megismered magad, rengeteget tanulsz a gyertyákról, az árfolyam mozgásairól, stb. Viszont napi szinten sok a hibás kötés, ami csökkentheti a számlán lévő lóvét, na meg a daytradehez, scalphoz tökéletes pszichés, kipihent állapot szükséges! Egy valaminek a hiánya végzetes lehet!

A fél-swing (amilyen én vagyok, de sokszor napon belül is zárok 1-1 nyitás után, ha látom, hogy nem mehet az áfolyam tovább és itt RANGE lesz, mint ezen a héten az EURUSD-n...napon belül nyitottam, zártam), ezenkívül a swing stratégia már összetettebb dolog. Mivel itt egy-egy nagyobb trendet kell megfogni, nem elég csak az árfolyamot nézni, hanem összetettebb ismeretekre is szükség van, szerintem.
Pl.: ha az amcsi indexek korrekciós hatás alatt vannak, akkor ne várjunk egetrengetően hatalmas bullish kitörést az EURUSD-n... ez csak egy példa. Idővel, érettebb fejjel szerintem ez a kereskedési stílus a legbiztosabb és a legjövedelmezőbb. Igaz, hogy sajnos a margin miatt a pozi méretét csökkenteni kell a daytraderekhez képest, de legalább nem kell izgulni annyira, ha esetleg már 20-30 pippel is minuszban vagy... max építesz egy kis piramist, ami bár veszélyes, indikkel ögyesen megoldható!

Izi Fx 2009.05.14. 09:12:36

@RussoS: Szia RussoS! Köszi, hogy részletesen leírtad a gondolataidat. Bár én nem vagyok nagy indikátor rajongó, nem foglak megkövezni:-)! Ha az indikátor mögött van valami koncepció és össze van kötve egyéb elemekkel, akkor az simán használható lehet...és úgy látom Nálad így van!

Amúgy is a terveim között szerepel a későbbiekben a blogot olvasókkal közösen 1-2 stratégia kidolgozása, amikben akár szerepelnek indikátorok, úgyhogy akkor is várom, majd a hozzászólásaidat...:-)

D1No 2009.05.14. 09:20:48

Mivel senki sem egyforma, nem lehet határozottan kijelenteni melyik a legjobb időtáv a kereskedésre. Erre úgy is rájön mindenki, hogy mi az optimális neki...Persze ezt a dolgot nagyban befolyásolja, hogy mennyi időd van kereskedni.
A legnagyobb hátránya a hosszú távnak, hogy sok pénz kell legyen a számládon. Ezért válaszja a nagy többség a daytrade-et.

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.14. 13:45:24

@Izi Fx: Szerintem az indikátorokra (is) alapított stratégiát mindenkinek saját magának kell kifejleszteni, mivel az indik sok zajt adnak, de sok megfigyeléssel, az indikátorokkal való "együttéléssel" kiküszöbölhetőek a hibás kötések! Na és nem mindegy, hogy mikor melyik tima-frame indikátorait használjuk! Pl. RANGE-ben hibába kötögetünk 4H-s indikkel, csak az idegeskedés marad... Vagy erős trendben a trend erősségét jelző indi a legfőbb barátunk, mivel a momentum indik csak zajt adnak... Rengeteg szabály van, amit a kezdőknek végig kell járniuk és alázatosan kell dolgozniuk, hogy TRADER lehessen belőlük...
A témához: kezdésnek mindenféleképpen a daytredes kereskedést ajánlom, mivel az árfolyammozgás ott is ugyanaz, mint a swing-eknél (trendfordulás, trendkövetés), viszont a sok kötés miatt több tapasztalat=több tudás!
Aztán lehet átmenni nagyobb idősíkra...sztem...

FxSzamuraj 2009.05.14. 14:54:19

@Izi Fx: a türelmetlenséggel most is sokszor küzdök, de szerencsére egyre többször kerülök ki győztesen:-).

Hosszú távon: kezdetben inkább ezt favorizáltam és több hibába is belefutottam. A setup alapvetően nagyobb idősíkú törések tradje W1,D1,4H-1H. Belépés Stop sell v buy, pozi építés fibo számok alapján.

Hiba: a profit cél relative távol volt- 200-1000pip-,amihez időt kellett adni, viszont pszichoba nem voltam kellően felkészült,hiába bizonyult jónak a belépő és később a célár is, egyszerűen nem birtam lelkileg a napi ingadozásokat-plána ha felépült a pozi méret-, ahogy a profit tartalom ingadozott.Itt nem kell giga pozira gondolni, de akkor a tapasztalatomhoz és tőkémhez viszonyítva nagy volt. Így korán lezártam és igen sok profitot otthagytam, emiatt emésztettem magam, pedig a pozitív oldalát kellett volna néznem. Ekkor döntöttem úgy, hogy rátérek inkább a rövid távra, hogy a több traddel megszerezzem a lelki biztonságot, és energiát szerezzek minél több gyors nyerő traddel a vizualizált vágyaimhoz. No ez vezetett a következő türelmetlenségi hibához, ami rövid távon volt.
Illetve sokszor előfordult hogy rágodtam a kimaradt lehetőségen magasabb idősíkon, mivel korán léptem és nem vártam meg a megfelelő pillanatot, amikor viszont elérkezett ,már kevésbé mertem lépni, a türelmetlenségi beszálló miatt:-(

Hiba 2.: rövid távon (1H,M10,M5,M1) kezdtem darálni a számlát -gondoltam van miből, amit nagyobb idősíkon szereztem, tőke kockázatot kevésbe vettem figyelembe-, hiába volt egész jól működő setup egyszerűen képtelen voltam megvárni míg beérik és sokkal korábban beleugrottam mindenbe én már láttam, a piac még nem... A türelmetlenségnek, és hogy minden trade-be ott akartam lenne, sikerült pont az ellenkezőjét elérnem, mint amit akartam. A piacot sose hibáztatom, csak magam, és ezt követően próbáltam rendet rakni a játékomba és felcetliztem körülöttem mindent és szigorú szabályokat állítottam fel, attol kezdve a türelmetlenségi faktort sikerült jobban beszabályoznom, bár még így is sokszor beleesek, de egyre kevesebbszer.
röviden ennyi:-)

Waker 2009.05.14. 15:42:01

Nagyon jó a téma!
Ha minden rendben lesz a papírokkal akkor nem sokára élesedik a számlám és pont az az én dilemmám is, amit írsz!
Ez azt jelenti, hogy általános jellegű dolog, így kevésbé érzem magam sz@rnak.

Hosszútávon jobban kiszámíthatóak az alakzatok, főleg, ha egy szélsőséges árnál lépsz be, de tudni kell kikapcsolni és lekötni magad valamivel napközben.

Talán jobb megodás, mint a rövid táv, mert ott a gyertya minden egyes mozdulása mintha az idegeimet tépné. (pedig mégcsak demo)

Még senki nem hozta fel megoldásnak a középtávot! Arra gondolok, hogyr reggel kinézed az irányt lehetőleg olyan kereszten amihez nem várható nagyobb hír vagy hasonló, párszor ránézel naközben és délután egy esetleges korrekció előtt zársz.

Mit gondoltok erről??

DaniM

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.14. 16:34:37

@Waker: Fél-Swing, amilyen én vagyok, ez inkább középtáv! A középtáv pár óra pozitartástól max 1-2 hétig tart, nekem ennyi elég! A swing trader akár hetekig is tartja, nekem ez már sok! A long-tradert pedig nem érdekli a technikai dolog, ő fundamentumok alapján kereskedik! Lásd: Soros font bedöntése 1991-ben!
Azzal egyetértek, hogy le kell foglalni magát az embernek napközben, én elemzéseket, híreket olvasok, blogolok, kevésbé neves devizapárokban keresek beszállót zenét hallgatok, meg néha pornót nézek:D Na jó csak vicc volt..:D

Izi Fx 2009.05.15. 08:42:31


@FxSzamuraj: Igen, a pszichó a trading legfontosabb eleme (szerintem). Jól passzol a kommented re a következő idézet, melyet devizaTrader barátunk szokott emlegetni:
"Kereskedési hibáid kilencvenöt százaléka hitedből ered, abból hogy mit jelent számodra hibázni, pénzt veszíteni, kihagyni egy kereskedési lehetőséget és a pénzt benne hagyni egy lehetőségben. Ezt hívom a négy fő kereskedési félelemnek."

Mark Dougles, Trading in The Zone

Izi Fx 2009.05.15. 08:51:28

@Waker: Kedves Waker! Mivel most kezded az éles tradinget lenne pár tanácsom. Kis téttel kezd! Tisztázd magadban, hogy most még csak tanulod, tehát ne akarj nagyot nyerni sőt, ha nem vesztesz az már szuper eredmény! Lehetőleg még mielőtt elkezded a kereskedést döntsd el, h milyen stratégiával teszed, írd le a szabályait (belépés, célár, stop...) és tartsd is magad hozzá, aztán ha nem jók az eredmények akkor elemzd ki a tradeket és változtass a straton...

A középtávú kérdésedre meg csak azt tudom mondani, hogy hobby tradingnek, hobby eredménye van, tehát bármilyen idősíkon is kereskedsz sokat kell vele foglalkozni amíg ki nem alakítod a tradelésed jellemzőit. Persze azt az idősíkot válaszd ami a személyiségednek, ráfordítható idődnek megfelel!

Sz_Balázs 2009.05.15. 18:07:52

Még valami eszembe jutott. Én alacsony idősikon kereskedek (m1-m5-m15-H1) de próbáltam a H4 t is, igaz nem sokáig. Ennek ellenére olyan érzésem volt hogy nehezebb alacsony idősikon kereskedni technikailag mint pl H4 en mert több mindent kell észben tartani. Minden hétvégén leülök és újra leelemzem a chartokat, mind a 26 -t amit figyelek (ebből aktivan 4-5 re szoktam kötni). Kezdem a hetes grafikonnal, trendvonalak, szintek, csatornák, fibok, alakzatok rendben vannak-e, törtek-e azóta, esetleg épültek újak. Ugyanezeket megnézem naposon, aztán H4-en, H1-en, végül M15-ön. Ekkor jövök rá hogy aki H4-en kereskedik annak viszonylag könnyű dolga van mert meg kell néznie a kialakult dolgokat H4-en, D1-en, W1-en esetleg. De nem kell törődnie az alatta levő idősikokkal. Viszont úgy, hogy én M15-ön vagy M5-ön kötök, nekem ugyanúgy tisztában kell lennem azzal hogy beleütközök-e egy olyan támaszba, ellenállásba vagy trendvonalba ami H1-en, H4-en, naposon vagy esetleg hetesen már régóta kiépült. Ez a része egy kicsit több energiát igényel szerintem mintha csak H4 en és felette kellene ezeket észben tartanom. És akkor még a trendirányokat is észben kell tartani, nehogy elvesszünk a különböző idősiskok esetleg eltérő trendjeiben. Hirtelen ez jutott eszembe.

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.15. 20:10:13

@Sz_Balázs: Elméletileg nem kell! De a főbb alakzatok H1-en vagy M30-on alakulnak ki, ezenkívül a pontos beszállóig akár 15 percesig is "le" kell menni! Letörés, korrekció, poziépítés...mindezt csak H4-en nem lehet látni!
Viszont abban igazad van, hogy nekünk nem kell 15M-en meg alatta is figyelgetni a chartot! Nekünk az csak "zaj". És bevallom, sokszor idegesít, amikor egy-egy letörés után a sok kis 5-15 perces daytrader visszahúzza az árfolyamot, erre én meg úgy válaszolok, hogy amikor jól felhúzták, akkor shortolom ész nélkül! Általában ez beválik, mindig zuhangat...

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.16. 10:42:10

RussoS : érzelemmentes tradelés ? :-))

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.16. 10:43:30

És hogy kell azt érteni , hogy " a főbb alakzatok H1-en vagy M30-on alakulnak ki" ?

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.18. 02:34:27

@GabiGabi: Szerintem sokkal egyszerűbb észrevenni a főbb trendfordulós-, követős alakzatokat H1-en és M30-on. Ha pl. naposan nézed, az nem biztos, hogy bejön, mivel rengeteg dolognak (fundamentálisan is) kell összejönni, hogy az az alakzat tényleg a helyes irányt mutassa. Ezenkívül H4-es alakzatokat H1-en clszerű nézni, könnyebb a szemnek:)
De én indikátorokra építek elsősorban, szóval ez csak az én szerény véleményem:)

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.18. 02:39:18

@GabiGabi: Érzelemmentes tradelés:)
Amikor tisztában vagy vele, hogy hova fog menni az árfolyam, és szeretnéd, ha minnél hamarabb odamenne (az emberi türelmetlenség miatt), erre azt látod, hogy a korrekció reményében a sok kis piranja rátapad és felhúzza:D
Én így fogom fel...:)
Az érzelmek meg szerintem fél-swing, swingben sokkal kevesebb szerepet játszanak, mint a daytradereseknél, mivel nem muszáj megfogni pontosan az árfolyam szélsőértékét, szóval ráérnek ők pánikolni:)

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.18. 06:34:37

@RussoS: Én egy kicsit másképp állok a tradeléshez : nagyobb alázattal. Nem merem azt kijelenteni, hogy "tisztában vagyok vele, hogy hová fog menni az árfolyam". Én csak azt tudom maximum meghatározni hogy melyik iránynak van nagyobb esélye, és mindig számolok mindkét iránnyal.
De persze nem vagyunk egyformák és ettől szép ez a világ :-)

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.18. 21:32:35

@GabiGabi: Te nem használsz indikátorokat, én használok..:)
Ez a legnagyobb különbség sztem kettőnk trédelési technikájában, na meg az, hogy én a kisebb korrekciókba is simán beleveszek, sztem Te inkább a hosszabb trendeket játszot meg.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.18. 22:21:20

Ezt miből állapítottad meg, hogy ennyi a különbség ?

yamahaR1 2009.05.19. 07:07:50

Sziasztok!

Hosszu vs rövid táv?Hát az én személyes tapasztalatom a következő ketdő trader-ként:ugy érzem nekem a rövid napon belüli pozikat jobban viselei a "lelkem"a pszihém,de ahogy telik az idő és edződöm remélem,hogy szép hossz.távu pozikat is fel tudok majd építeni.Szal ennyi,nem tudom még szembeállítani a rövid ill. hosszu távot.

Üdv!

abunba 2009.05.19. 14:58:27

Sziasztok! Kizárólag rövid távú pozikat veszek fel, M1, M5 és esetleg M15-ös chartokon. Ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyom a felettes idősíkokat, az ott megjelenő fontos szinteket. Azok segítségével állítom be az SL-t, és ami szerintem fontos, a TP-t. Sokkal kényelmesebb lehet csak magas idősíkokon dolgozni. Ahhoz viszont óriási türelem kell, ami nekem egyenlőre nincs meg. A fő probléma az, hogy DT-nél kizárólag a kis spread-os párok jöhetnek szóba. Swingnél látszólag sokkal több párral lehet kereskedni, de ez csalóka, hiszen nagyon szoros összefüggés van a devizapárok között, és gyakran előfordul, hogy egy deviza az egyik páron long, mig a másikon short. Tapasztalatom szerint csak az egyik trade lesz nyerő a kettőből, és nagyon nehéz kiválasztani, hogy melyiket nyissuk meg.
GabiGabi! Azt kérdezném, hogy ha a csúcs-völgy elemzés alapján határozzuk meg, hogy egy pár long vagy short, akkor az EURUSD-t miért nem shortoljuk? H4-en kialakult már a kettő alj-csúcs, és a fibo 61,8 is teljesült? Swing tradelésénél ezt ma meg lehetett volna nyitni (talán), DT-nél pedig az elmúlt 2 napban lehetett már 6-8 trade, long és short is.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.19. 16:52:47

@abunba: Ez h4-en egyértelműen emelkedő trend. Miért keresném akkor a shortot ? Részletezd légyszives.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.19. 16:54:37

Jó lenne ha chartot is csatolnál hozzá

abunba 2009.05.19. 17:23:03

Sziasztok!
http://kepfeltoltes.hu/view/090519/eurusd1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A két pozimat M5-ön nyitottam, és sajnos el kellett mennem a géptől, így szük SL és TP használata mellett túl korán záródtak. Tehát a DT hátránya, hogy gép mellett kell ülni. :)
Az elmúlt 2 napban sajnos csak ennyire futotta az időmből.
Szóval! GabiGabi! Gondolom, hogy Neked a két utoljára berajzolt csúcs-völgy vonalammal lesznek gondjaid. Jó sejtem?

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.19. 21:32:16

Jól sejted, nekem azok nem csúcs-völgyek.

Szerinted akkor most az eurusd h4-en csökkenő trendben van ?

abunba 2009.05.19. 21:57:58

Sziasztok! Szerintem ennek a kérdésnek a megválaszolása a legnehezebb dolog a kereskedésben. D1-en egyértelmű emelkedő trendet látok, H4-en, fogalmazzunk úgy, hogy a trend kissé "elbizonytalanodott". A délutáni fejleményeket látva én is elbizonytalanodtam, de azt gondolom, hogy ha 1,3650-ről ismét lefordul, akkor DT szinten shortolni fogom 1,3200 körüli szintig, több ki és belépőkkel M5 és M15-ön nézve, nagyon szűk stoppokkal.
Egyébként őszintén gratulálok a bloghoz és az elért eredményekhez, melyek önmagukért beszélnek. Bátor dolognak tartom, hogy ennyire nyíltan kereskedsz. Mindez komoly tudásra és önbizalomra vall!

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.19. 22:05:51

Köszönöm a gratulációt. Egyébként amit itt publikálok a blogon, az a kötéseimnek kb 25-30 %-a csak. De ezzel az egy stratégiával is kb 12-15 nyitott pozi egyidejűsége várható.
Majd később tervezem más stratégiák ismertetését is.
Ezzel a nyiltsággal egy kis példát is szeretnék mutatni, hogy nem csak utólag lehet leírni a tradeket :-)

GG

abunba 2009.05.19. 22:21:18

A 12-15 nyitott pozit nagyon jónak tartom, csak kissé csalóka lehet a kép, mert vélhetően sok lesz közöttük az átfedés, és nagy valószínűséggel egyszerre fognak nyerőbe, vagy esetleg vesztőbe fordulni. Nyilván a mértékben lehetnek eltérések.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.19. 22:35:25

Erre azért kockázatkezeléssel vigyázok, mint ahogy ez az eddigi orderek poziméretezéséből is látszik

abunba 2009.05.20. 15:59:56

Sziasztok! Belátom, hogy tévedtem, amikor az EURUSD pár nagyobb korrekciójában bíztam. Ma volt is két 25-30 pipes bukóm belőle. A végén fordítottam a pozin, nem tudom meddig mehet töretlenül. Szerintetek? Egyenlőre a TP 1,3910-en van, de lehet, hogy módosítom. Stop már 0-ban. Üdv!

abunba 2009.05.20. 16:02:06

Ja, és bocs, hogy ebben a topicban írok ilyeneket, de itt volt előzménye. Hogy témába vágót is írjak, belátom, hogy biztonságosabb a hosszabb távú tradelés. :)

WikFx · http://devizatozsde.blog.hu 2009.06.04. 22:09:17

Én egy kicsit keményebb leszek a témában, de talán pár embert fölébresztek és elgondolkodtatok. Részletesen majd a blogomon olvashatjátok el, ide most csak a konklúziót írom le, amit az elmúlt 2 év tapasztalata hozott össze.
A rövidtávú kereskedés, jellemzően m15 alatt (és m15 is ha folyamatos feszült figyelemmel párosul), amennyiben nem korlátozódik napi 1-3 tradere és napi maximum 1-2 óra időtartamra (ez alatt az aktív, trade-et figyelő menedzselő v. trade lehetőségeket cserkésző grafikont figyelő tevékenység időtartamát értem), akkor mind exisztenciálisan, mind pszichikailag és egészségileg, mind az emberi kapcsolatokra nézve nagymértékben romboló hatású lesz. (magyarul sokkal gyorsabban elveszted a pénzed, mint azt gondolnád, sokkal hamarabb elveszted a józanságod, mint hinnéd, sokkal jobban rombolod az egészséged, mint regenerálodni tudnál, és sokkal érzékenyebbek a szeretteid és kapcsolataid, mint azt Te érzed és észreveszed!!!). Ez szinte biztosan igaz az emberek több mint 80%-nál( ez csak egy szám, de reálisan végiggondolva eddigi életem tevékenységei alapján - küzdősport, meditációs gyakorlat, üzelti tapasztalat, a szakmai projektek és cégvezetés során szerzett emberismeret alapján van merszem gondolni/következtetni, hogy sem pszichikailag, sem fizikálisan, sem érzelmileg, sem önfegyelemben nem vagyok gyengébb, vagy rosszabbul felkészült, mint az emberek 80%-a).

Az idő, azaz az idő hiánya, sajnos a rövidtávú trader ellen dolgozik. A stressz felhalmozódása, és hatása a józan gondolkodás elvesztésére egy olyan folyamat, amit nehezen vesz észre az ember amikor benne van, mert a befolyása alatt áll és ezek tükrében hozza szabályait és döntéseit. Vagy az elején átlátja a dolgokat és elkerüli, vagy amikor komoly kijózanitó pofont kap, akkor a kispadon eltöltött idő alatt rájön, hogy mi történt és mi történhetett volna, ha tovább "tudja" folytatni.

Előre jelzem, hogy nem fogok vitatkozni senkivel aki jelenleg lelkesen kereskedik alacsony idősíkon. Nekik csak azt tudom mondani, hogy 2 év múlva ugyanitt várom őket és a tapasztalataikat. Azért sem fogok vitázni, mert tudom, hogy sokak Egója sokkal erősebb, semhogy akár saját maguknak beismerjék, hogy igazából nem az eredményesség, hanem a türelmetlenség és makacsság tartja őket ezen az idősíkon, de közben életük minden más területét rombolják és igazából rabjává váltak/válnak annak, amire a szabadságukat akarták építeni.

(mindezt úgy írom, hogy akik ismernek tudják, hogy m1-en és m5-ön kereskedve régóta profitot termeltem, volt, hogy dupláztam és háromszoroztam egymást követő hónapokban - és nem hosszú home-run tradekből, hanem maximum 60-70, de átlagban 30-40 pipesekből)

Szóval én is váltottam. M15-től fölfelé.
Kis idősíkra van kb. 4 speciális helyzetem amikor lemegyek, de nincs folyamatos cserkészés és trade figyelés.
Nekem m15 nem okoz gondot, ott még van időm nyugodtan elemezni és dönteni (ugye ennél gyorsabbhoz voltam "szokva" :) ). Mire m15-ön egy jó jel felépül az sem 15 perc, ha az ember tudja hol keresi a jelet és mit keres.

StLui 2009.06.04. 22:43:43

@WikFx: ez szép volt, be is idéztem egy barátomnak aküzd m1-5-tel :)

Briian 2009.06.05. 11:45:41

@WikFx: Ha 2 év rövidtávú trade-elési tapasztalat ezt mondatja veled, akkor lehet benne valami... Eredményesség, hatásfok szempontjából van valami változás, amióta hosszabb távon kereskedsz? Ha nem titok, akkor megkérdezném, hogy milyen esetekben fordul elő az, hogy mégis átválts kisebb idősíkú grafikonra?

trader55 2009.06.05. 12:40:08

@WikFx:
Úgy gondolom, az sem mindegy, hogy az embernek fő- vagy mellékállása a forex. Én főállásszerűen nem űztem, de szándékomban áll majd egyszer. Ebben az esetben a döntéseket megnehezíti és stresszhelyzetet teremt, hogy "ebből kell megélnem, nincs más jövedelmem", még akkor is, amikor jelentősebb felhalmozott tőte áll az ember mögött. Itt a jövedelemforrás közel sem egyenletes. Nem tudom, hogy ezt hogyan fogom tudni kezelni. Érdekelne a Ti tapasztalatotok (már akinek van ilyen téren): mennyire befolyásolja az ember mindennapjait, trade-jeit egy ilyen szituáció?

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.06.05. 13:26:11

@trader55: Én azt gondolom, hogy aki főállásban ebből akar megélni, annak úgy kell neki vágnia, hogy legalább 5-6 hónapra elegendő tartaléka legyen. Mert ha úgy kell tradelned, hogy amit ma megkeresek abból kell holnap tejet venni, akkor az olyan kereskedési kényszerbe hajszol bele, ami mindenképp káros.

trader55 2009.06.05. 13:42:31

@GabiGabi:
Mindezek mellett engem kifejezetten frusztrálna, ha a második hónapban is a tartalékokból kellene élnem. Talán könnyebb azoknak, akik korábban vállalkozók voltak. Én minden hónapban nettó megtakarító vagyok, ezért "elvárásaim" vannak a tradinggel kapcsolatban is, habár tudom, hogy ez káros. Próbálom kezelni a dolgot, de nagyon nehéz.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.06.05. 13:48:01

@trader55: Itt bármikor lehet minuszos hónapod, ezt is tudni kell kezelni, ha ez Téged frusztrál akkor ez még nem Neked való.
Elvárások ? Tehát arra gondolsz, hogy minden hónapban nyereséges légy? Erre gondolsz ?
Ez nem mindig sikerül, még ha egyes oldalakon mást is lehet olvasni. A minuszos trade az mindíg benne van a pakliban, és ez még nem is azt jelenti, hogy rosszul csináltál valamit, mert a stratégia teljes betartása mellett is lehetsz minuszos. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor ha nem is tartod be a saját szabályaid.

trader55 2009.06.05. 14:09:24

@GabiGabi:
Ha konzisztens növekményről beszélünk, talán kulcskérdés lehet, hogy ki mit ért ez alatt. Alacsony veszteségek, változó nyereség mellett, ami lehet időntént elég nagy. Nem mindegy azonban az ügyletszám. Ha daytraderről van szó ÉS(!) a fentiek teljesülnek, valószínűleg a több trade-ből teljesül a hóvégi pozitív egyenleg. Swing trader esetén lehet, hogy csak néhány kötés van a hónapban, itt nincs nagy számok törvénye 1 hónap távlatában, a hóvégi várható érték jóbban szóródhat.
Úgy látom, hogy a hosszabb idősík nagyobb valószínűségű trade-eket ad, ezért még próbálom szokni az ezzel járó hozamingadozás gondolatát.

Arra gondoltam, hogy érdemes a megélhetéshez szükséges pénzt évente egyszer előre elkülöníteni egy bankszámlán.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.06.05. 14:18:56

@trader55: Ezt úgy érted, hogy biztosabb a daytrader havi plussz teljesitménye, mint a swingé ?

trader55 2009.06.05. 14:27:57

Ha a kezdeti feltételek azonosak mindkét esetben (mindkét tréder konzisztens nyerő), akkor a daytrader hóvégi "jövedelme" kiszámíthatóbb.
Jobb teljesítménye viszont a swing tradernek van a jobb találati arány (nagyobb valószínűségű tradek) és a hosszabb trendek miatt, viszont a kis ügyletszám következménye, hogy a hóvégi egyenleg bizonytalanabb.
Szerintem...

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.06.05. 14:42:25

@trader55: na ebben kiváncsi lennék a többiek véleményére, tapasztalatára is

Izi Fx 2009.06.05. 15:04:30

Huhu!
Hozzászólnék én is a témához :-)! Először is örülök, h Wik is leírta a véleményét, egyet is értek vele, én is a nagyobb idősíkok fele kacsintgatok már egy ideje...

Ami a legutóbb felmerült témát illeti. Trader55 ezt írod: "a daytrader hóvégi "jövedelme" kiszámíthatóbb". Ez egy elég lényegretörő állítás, amit igazolni kellene mielőtt alap igazságként elfogadjuk. Noha én is alapvetően daytrader vagyok (még),de nem értem, h. ez miért lenne így? Azért mert többet tradel? Szóval ha ezt kifejtenéd, h miért van így azt megköszönném.

P.S.: Ezért szeretem az ilyen beszélgetéseket, mert kiderülhetnek a nem biztos, hogy helytálló, de már berögzült feltételezések (persze ettől még igaz is lehet, nem kell ugyanúgy gondolkodnunk, csak a magyarázatra lennénk kíváncsiak)!

trader55 2009.06.05. 15:26:03

@Izi Fx: Ez egy kiragadott mondat.
A lényeg a kezdeti feltételek azonossága. Innentől egyszerű statisztika.
Az egyes ügyletek kimenetele (nem a nyereség nagysága, hanem maga a találat) nem kiszámítható. Ebből akkor lesz kiszámítható eredmény, ha ügyletek sorozatát vizsgáljuk. Több ügyletnél nagyobb a sokaság, jobban közelít az eredmény a stratégia várható értékéhez.
Természetesen 10 év távlatában mindkét esetben sok ügylet van, de a hangsúly a HAVI teljesítményen van, innen indult a beszélgetés.
Tehát hiába vannak a swing tradernek jobb beszállói, hiába sikeresebb hosszú távon, ha közben "ebből él" gondoskodnoa kell a hozamok szórásából fakadó kockázattal. Lehet, hogy a daytrader kevesebbet keres, de jövedelme RÖVID TÁVON kiszámíthatóbb.

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.06.05. 15:35:13

@trader55: Én ebből az elméleti vitából kiszállok, én gyakorlatias ember vagyok. A saját tapasztalataim nem ezt mutatják, pedig én mindkettőt próbáltam már.
De természetesen tárgyaljátok ki a témát nyugodtan :-)

trader55 2009.06.05. 15:44:46

Egy dologban érdekelne a véleményetek:
kikárgyaltuk, hogy lehet az adott hónap minuszos. OK.

Mi az az időszak, ami szerintetek várhatóan vagy (megkockáztatom ezt a szót) biztosan nyerő? 1 hónap, 1/2 év, 1 év, 10 év?
Ha egy trader ebből él és mondjuk 1 év alatt is negatív az eredmény, nyilván ez már nem fér bele (nekem). Tehát kell, hogy legyen egy időszak, ami mindenkinál más, mégis talán nincs nagy eltérés a vélemények között.

Szerintem a kérdés a diszkréciót nem sérti, de ha valaki mégis úgy érzi, azt megértem. A kérdés a többieknek szól.

Izi Fx 2009.06.05. 15:47:39

Lehet, h. kötözködésnek tűnik, de ezt szeretném most átrágni.
"Több ügyletnél nagyobb a sokaság, jobban közelít az eredmény a stratégia várható értékéhez."

Olyan, h. "stratégia várható értéke" csak elméletben létezhet. Hiszen akkor lehet így, ha minden egyes szabályt, minden egyes alkalommal betartunk és azok a szabályok jók(!!!), tehát alapvetően ha sikeres stratégiáról van szó. Ellenben tudjuk, h. a tradingben az emberi tényező az egyik legfontosabb tényező, így alapvetően hibákra kell a trading során számítani. Tudjuk továbbá, h a mennyiség soxor a minőség rovására megy, tehát a több trade nemhogy jó jelent hanem rosszat és ha ilyen szemszögből nézzük akkor akár ellentétes állítást is megfogalmazhatunk a Tieddel szemben...
Szóval még mindig nem győztél meg!

trader55 2009.06.05. 16:04:44

@Izi Fx:
Csak nyereséges stratégiából indultam ki (feltételeztük, hoggy a trader ebből él). Szerintem van a stratégiának várható értéke. Tekintsünk el a trader fegyelmezetlenségétől, mert két stílust hasonlítunk össze ceteris paribus(mindkét esetben lehet a trader fegyelmezetlen, a DT-nél a mennyiség/minőség, a swingnél a türelem, stb, stb.).

Igazad van abban, hogy bizonyos stratégiák bizonyos emberi hibákat jobban generálnak, de ezt megfelelő fejlesztéssel le lehet győzni (saját tapasztalat. Én is sokat hibázok, de bizonyos hibákat közel 0-ra redukáltam).

Az egész kérdés a konzisztens jövedelemszerzés problémájából származott. Az összes többi tényezőt változatlannak tekintettem, mert másképp korrekt összehasonlítás nem lehetséges, túlságosan szubjektív lenne.

trader55 2009.06.05. 16:07:01

@Izi Fx:
Egyébként nem akartam ennyire belemenni, csak gyakorlati tapasztalatokra lettem volna kíváncsi.

Izi Fx 2009.06.05. 16:10:44

@trader55: Ok, értem én nagyjából, h. mit szeretnél, de még 2 megjegyzés:

1. A tradingben nincs "ceteris paribus", max a könyvekben! Így nem lehet nem figyelembe venni az emberi jellemzőket...
2. Én is a gyakorlati részét akartam kifejetni :-)!

Briian 2009.06.05. 16:10:52

@Izi Fx: Gondolom trader55 két egyforma képességű, már kiforrott, fegyelmezett technikával rendelkező és azt betartó trader kereskedéseire gondol, akik között különbség csak az általuk preferált idősíkban van, ezáltal az egyik többet, a másik kevesebbet kereskedik, ugyanolyan találati aránnyal.. Bár valószínűleg ebben az esetben a swing trader-nek a nagyobb megbízhatóságú magasabb idősíkon jobb lenne az aránya..
süti beállítások módosítása