Sok helyen felmerült az a kérdés, hogy a Dow csúcsosodik, lefordul innen, vagy esetleg megy tovább. Én ezt a kérdést nem fogom (nem is tudnám) eldönteni, de szeretném, ha megosztanánk egymással a gondolatainkat.                                              

Véleményem szerint, pusztán technikai alapon csúcsosodik, de olyan jelet, ami azt mondaná, hogy innen most azonnal le is fogunk menni, olyat nem látok...

Tehát, mi a véleményetek?

(A képen a napos chartot látjátok, a kék a 200 napos, piros a 100 napos MA)

A bejegyzés trackback címe:

https://deviza.blog.hu/api/trackback/id/tr401123051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izi Fx 2009.05.15. 12:01:53

Kiegészítésként annyi, hogy a Dow iránya nagyban befolyásolja a devizapiacot, a kockázatvállalási hajlandóság növekedése, vagy csökkenése révén...

Sz_Balázs 2009.05.15. 12:10:39

Véleményem szerint lehet benne egy korrekció az elmúlt hetek intenziv emelkedése után, de a 7700-7800 -s régió környéke (korábbi konszolidációs régió) meghatározó lehet. Ha a hetes gyertya 7700 alatt tudna zárni akkor nekem inkább bearish, de amennyiben sikerül ráülnie a 10-es 20-as EMAkra hetesen akkor feljebb mehet egy szintet 9300 környékére. Egyenlőre az EMA k felett vagyunk hetesen.

KROLEX 2009.05.15. 13:26:37

Egy kis fundával kevert hozzászólás: A mozgóátlagokkal kapcsolatban egyik bevett megközelítés, ha a 200 naposhoz képesti árfolyamot vesszük alapul. Ha alatta vagyunk, annak medvepiac a bevett elnevezése - mint tudjuk. Így itt a short-ot favorizálom, még akkor is, ha március óta ez vajmi kevés profitot csinált. Én ezt egy bear market rally-nak tekintem, annak intenzitásával együtt (természetesen nemcsak én, hanem sokan, nálam tájékozottabbak is...). Egyszerűen nem látom a fundamentális okát (..bocsánatot kérek a kizárólag technicistáktól, akik talán dominálják ezt a blogot...), hogy miért pont most indulnánk meg felfelé? Most a lefelé irányra érdemes beszállókat keresni, szerintem. Gondoljuk hogy az intézményi befektetők ilyenkor, (májusban) lépnek porondra, ilyen árszinten?! Szerintem nem, most ők inkább realizál(hat)nak.

Más, de ide kapcsolódik: Mindig kérdéses számomra, hogy miért a DOW-t nézzük? Nem lehet, hogy ez egy kicsit torz mutatója a rv. piacnak? Sem kapitalizációt, sem az USA gazdaságát nem képezi le pontosan. Utóbbi tekintetben helyesebb talán az S&P, nem?
Itt kb. hasonlót látunk mint a DOW-n, de az S&P talán pontosabb leképezése a gazdaságnak:

http://img34.imageshack.us/img34/8805/90917600.gif

A dollárral kapcsolatban (melynek apropóján - talán - elindult ez a bejegyzés a DOW-ról) én inkább erősödést várok, bár lehet pro és kontra érveket is felhozni. Kontra érvekre példa: 1. Miért erősödne a dollár, ha szándékosan inflálják? 2. USA makrogazdaság pillanatnyi helyzete...

Pro érvek: 1. A nagy piaci szereplők többségének szerintem inkább az erős dollár az érdeke, s ez alól Kína sem kivétel, annak ellenére, hogy nemzetközi fellépéseik az utóbbi időben talán mást sugalltak... 2. USA azért mégiscsak a világ legnagyobb gazdasága, nem vérzik ki rövid távon...

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.15. 20:23:43

Véleményem szerint van még benne egy kis erősödési potenciál, bár mivel 200 SMA alatt vagyunk, ez még mindig csak "medvepiaci rally".
Az elkövetkezendő időben, ha a fundamentumok is támogatják, akkor erősödést figyelhetünk majd meg, de ezek már csak kinlódások lesznek, a márciusi 20%-os bikának nyoma sem lesz. Ezután korrekció, ami egy szép Fibo 61.8-as szintig is lemehet! Ezt alátámasztja az a statisztika, hogy nyáron majdnem mindig csökkennek az indexek, inkább eladások történnek.

DE! Az olajra nyaranként nagyobb kereslet esik (jelzik az amcsi olajtartalékok csökkenése is), és ez részvénypiaci stagnálásnál az USD-t gyengítheti!

Viszont borzasztó rossz fundamentumokkal byby EUR, GBP, CHF, HUF! Az indexek visszamennek a korábbi mélypontra, az USD rettentően megerősödik!
Ekkor minden bizonnyal közbelép a FED és beindítja a bankóprést! Nem értek egyet az előttem lévő hozzászólóval, hogy egy erős USD tartós lenne. Az egy dolog, hogy a nagy piaci szereplőknek mi az érdeke (pl. Kínának, ki nem szarja le..), az viszont TÉNY, hogy az USA-ban lévő exportra termelő cégeknek a gyenge USD a cél, amely cégekből igen sok van még mindig. Na és ne feledjük, hogy rengeteg rossz hitel van, aminek erős USD-nél még nagyobb jelentősége, értéke van. A FED pedig ezt nem akarja, az ő célja, hogy elinflálja a hiteleket is, így kártalanítva a bankokat.
Pl.: 1939-ben felvettél 100.000 pengőt lakásra, nem tudsz fizetni, tegyük fel, hogy még 1.000.000 sorstársad sem tud fizetni, és "szerencsédre" a háború után a pengő szart sem ér, elinfálódik, így kisujjból visszapengeted a 100.000 pengőt. Na ez a célja a FED-nek is, nem az, hogy még nagyobb veszteséget okozzanak az így is szarban lévő bankoknak!

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.15. 20:25:51

@RussoS: Bocsánat, sok a "szar" szó, de ideges vagyok egyéb okok miatt!

Izi Fx 2009.05.17. 16:08:13

Sziasztok!
Az előttem hozzászólók írtak a fundamentumokról, véleményem szerint elhangzott 1-2 erős megállapítás...
@KROLEX: Ezt írod: "Sem kapitalizációt, sem az USA gazdaságát nem képezi le pontosan." Mit értesz a gazdaság pontos leképzésén? Ezen kívül még ez szúrt szemet:"a nagy piaci szereplők többségének szerintem inkább az erős dollár az érdeke", kikre gondolsz pontosan és nekik miért érdeke az erős USD?

Izi Fx 2009.05.17. 16:17:47

@RussoS: Sok olyan dolgot írsz amivel egyetértek, de van ami talán kis kifejtésre szorul. Ami a legfontosabb, hogy azt írod, hogy az indexek mélypontra mennek/mehetnek, ellenben nem számítasz tartósan erős USD-ra. Ez nekem kicsit ellentmondásos, hiszen ha az indexek esnek akkor az manapság USD erősödéssel jár. Ezt ha kicsit kifejtenéd, azt megköszönném.
(P.S.:Elnézést ha kötözködőnek tűnök, de nagyon sok helyen leegyszerűsítik a fundamentumok kezelését és nem szeretném, ha mi is ebbe a csapdába esnénk. Ezért kérlek Titeket, hogy fejtsetek ki 1-2 dolgot részletsebben! Köszönöm!)
Izi

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.17. 22:28:44

@Izi Fx: Az indexek már a korábbi mélypontra nem fognak visszaesni, viszont rövidtávon korrekciós hatás alatt lesznek. Ez erősebb USD-t eredményezhet, viszont tartósan erős USD-t nem tudok elképzelni, mert az ellen a FED előbb-utóbb lépni fog. Ezenkívül hosszú távon az indexek erősödésére számítok, így olajáremelkedésre is, ami magával vonja az USD gyengülését! Remélem érthető voltam, ha nem, akkor kérdezz nyugodtan!

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.05.17. 22:40:36

@RussoS: Én mindig félek az ilyen konkrét és határozott kijelentésektől : "Az indexek már a korábbi mélypontra nem fognak visszaesni". Ezt mire alapozod ?

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.18. 02:30:25

@GabiGabi: "A történelem ismétli önmagát!"
Az első pánikszerű összeomlás után a korábbi mélypontra már nem mennek vissza az indexek. Lsd.: 1929-31, 1998!

Ezenkívül az a tény, hogy a részvények minden esetben emelkedni akarnak, mivel mindenki pénzt akar kiszedni a kereskedésükből. Ezenkívül a befektetők tudatában vannak annak a ténynek, hogy ez már csak egy szimpla korrekció lesz. Nemsokára - véleményem szerint - elkezdődik a balekok kitömése, aztán egy jókora korrekció. Ezután (ez lehet több hónapos procedúra is) pedig egy szép emelkedésnek fognak indulni az indexek.
De ha valakinek van más vélemánye, szivesen meghallgatom!
RussoS

Izi Fx 2009.05.18. 08:54:01

@RussoS: Természetesen simán igazad lehet és nem mennek új mélypontokra az indexek (főleg az alapján ahogy most állnak), de lesznek még itt izzasztó napok longosoknak... Illetve sztem a tradingben kategórikusan kijelenteni semmit sem lehet, így ez a megfogalmazás szebben hangzik: "nagy valószínűséggel nem mennek új mélypontokra" és ez sem biztos, hogy igaz...

KROLEX 2009.05.18. 10:10:06

@Izi Fx: 1. Csupán arra gondolok, hogy míg a DOW-t 30, addig az S&P indexet 500 jelentős részvény értékéből képezik, így utóbbi jobb leképezését adja az amerikai gazdaság állapotának. A kumulált kapitalizációt nem tudom fejből, majd egyszer utána nézek annak is(megköszönöm, ha valaki ezt ide beírja).

2. A piaci szerelők közül elsősorban természetesen az USA-ra és Kínára gondolok. Előbbihez talán nem szükséges magyarázat, utóbbit pedig arra alapozom, hogy Kína köztudottan az egyik legnagyobb dollár devizatartalékkal rendelkező ország (ha nem ez a legnagyobb tartalékú állam; gyanús, hogy Kína az...) Megemlíthetném még az SNO-t (Svájci Jegybank) amely az EURUSD és az USDCHF árfolyamváltozásának negatív korrelációja miatt szintén az erős dollárban érdekelt (és természetes a gyenge frankban). Ugyanilyen logika mentén a BOJ-t (Japán Jegybank) is ide vehetném, amelynek a gyenge yen az érdeke, amely együtt jár az erős dollárral.

Szóval röviden valami ilyesmire gondoltam, amikor a kéréses részeket írtam a DOW sorsával kapcsolatos bejegyzésedhez.

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.18. 12:31:51

@KROLEX: Ez így mind szép és jó, de az USA-nak pedig a gyenge dollár az érdeke, s mivel nem az SNB vagy BOJ kezében van a bankókibocsájtás, ezért a FED akármikor fel tudja higítani a dollárt...És ha mégegyszer megcsinálja ezt az állampapírvásárlás mögé bújtatott bankóprést, akkor byby USD, a befektetők bizalma eloszlik és megy a YEN vagy az EUR felé. Az EUR felé azért is, mert az eurozóna gazdasága elérte a mélypontjaát (legalábbis a közelében van) és megkezdődhet lassacskán a kilábalás. A CHF felé annyira nem mondanám, mivel ott állandó jegybanki beavatkozások történnek.
Ez az én elméletem...

Csatornás · http://hangzatos.bolg.hu 2009.06.20. 10:10:44

Egy kis tömör visszatekintés: Ahogy én emlékszem, az Amcsik fűnek-fának adtak hitelt, azután (talán direkt, talán nem) a bizonytalan hitelekből bizonytalanul befolyó összegeket (mint fedezet) „álcázták”, becsomagolták és a bankközi kereskedelem által szétküldték a világban. Amikor "lebuktak", nem csak annyi kár keletkezett, amely a behajthatatlan, és/vagy csak az árverezések útján részben kielégíthető követelések miatt adódott volna. Az ingatlanpiaci túlkínálat miatt csökkentek az ingatlan árak, a rossz papírokból nagyon sokat birtokló intézmények elkezdtek csődbe menni, a bankközi piacot az egymás iránti kétségek szűkítették. Szinte minden cég értéke csökkent, így részvényeik értéke, ezért a magán és az intézményi befektetők vagyona is jócskán elolvadt. Ezek közvetlen anyagi és közvetett hangulati következményeként az amerikai vásárló, aki a világ legnagyobb belső piacát tartotta magas hőfokon, elkezdett sokkal kevesebbet költeni. Én ezt az állapotot (és ezek világpiaci következményeit) nevezem válságnak. Úgy gondolom, hogy amíg ezek a jól mérhető tényezők fennállnak (kevés szabad pénz, visszafogottan vásárló amerikaiak) de a DOW index nem ezt tükrözi, addig ellentmondás van. Valamint ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a válság visszafordíthatatlan következményekkel is járt. A gazdaság és a lakosság hitelhez jutási lehetősége (soha, vagy) nagyon sokára lesz olyan, mint a válság előtt volt. Úgy vélem, hogy azon a termékek gyártói - amit a lakosság inkább csak hitelből vásárolt -, vagy el tűnnek, vagy átalakulnak/beolvadnak, vagy csak nagyon nehezen állnak majd talpra. Lásd az autóipar átalakulását, amely időigényes folyamat és még csak az elején vagyunk. Összefoglalva: A részvények értékét (így a DOW indexet is) mindig is a „valós” érték és a hangulati tényezők közösen határozták meg. Most úgy érzem, hogy egy lassú, de biztos gazdasági átstrukturálódás közepette nehéz meghatározni a „valós” értéket, így a jelenlegi mutatókat sokkal inkább a hangulati tényezőknek tudom be. Persze, minden annyit ér, amennyit adnak érte, viszont a hangulati elemeket sokkal könnyebb amortizálni, mint egy stabil és erős gazdasági környezetben a „valós” értéket. Ebből csak az következik szerintem, hogy amíg a befektetők körében megmarad a bizakodó hangulat, addig az indexek akár emelkedhetnek is, de egy komolyabb ijedtség hatására jöhet egy nagyobb zakó is.

s.gabor 2009.06.21. 14:14:06

@Csatornás:
Érdekel a véleményed/véleményetek két dologról.

I. A fedezetlen hitelkihelyezés ilyen nagy mértékben ahogy az USA ingatlanpiacán történt az lehet véletlen? Úgy értem lehetséges, hogy szakemberek sokasága nem látja a túlpörgetett ingatlanpiac (és általánosan a hitel alapú túlfogyasztás) törvényszerű megtorpanását és mindazokat a következményeket amit Csatornás kollega fentebb kifejtett? Ha meg látja, miért csinálja így?

II. Mit is értünk "valós" értéken? (Szerintem ilyen nincs.)

Mi a valós értéke 1 négyzetméter lakásnak? Hol? Mikor? Milyen lakásnak?
Mennyi a valós értéke 1 óra munkának? Kiének? Hol? Meg lehet fogalmazni a pénz valós értékét? (kicsit talán messzire megyek azzal, ha megkérdezem, mi a valós értéke bármilyen gazdasági/ipari aktivitásnak, ha az a fenntarthatatlan növekedést és az energiahordozók, nyersanyagok pazarlásán keresztül a következő generációk életének ellehetetlenítését "szolgálja"?)

Csatornás · http://hangzatos.bolg.hu 2009.06.21. 15:54:19

@s.gabor: „. A fedezetlen hitelkihelyezés ilyen nagy mértékben ahogy az USA ingatlanpiacán történt az lehet véletlen?”
Szerintem nem. De azt gondolom, hogy a „szakemberek” többsége csapdában volt, azaz, nem tehettek mást. Ha tartani akarták a lépést a piaccal, akkor hiába látták a túlpörgést, a teljesítménykényszer miatt „így kellett csinálniuk”.
Gondolj bele! Dolgozol egy pénzügyi cégnél, amely ingatlanhitelekkel is foglakozik. A tulajdonosok a prémiumodat célokhoz kötötték, és azt látod, hogy a szabályzók nem állnak utadba, és a konkurencia is „túlpörget”.
Mit teszel?
a., Elmész a tulajhoz és azt mondod, hogy ez nem vezet jóra.
b., Kilépsz, mert nem értesz egyet a túlpörgetéssel.
c., Gondolatban már el is költötted a prémiumodat.

Valós érték.
Azért is tettem a „valós értéket” idézőjelbe, mert ez igazán nem meghatározható. De szerintem egy stabil gazdasági környezetben a részvénypiacon lehet viszonyítani.

Mivel jelen témakörben a részvénypiacról van szó, így (most) nem mennék bele a fenntarthatatlan növekedés és az energiahordozók, nyersanyagok pazarlásán keresztül a következő generációk életének távlataiba.

Tehát úgy vélem, hogy a részvénypiacon lehet viszonyítani, azaz, egy adott pillanatban azt lehet mondani, hogy „X” cég alul-, vagy felülértékelt, hiszen ugyan abban a gazdasági szegmensben, egy ugyan ennyire jól teljesítő másik vállalat értéke mást mutat.
Egyszerűbben: Ha 100db bank részvényei „csak” 2%-ot esnek, ugyanekkor másik 2db banké pedig 15%-ot, akkor elképzelhető, hogy a 2db bank papírjai a „valós érték” alá kerültek.
Stabil gazdasági környezetben lennék vevő ennek a 2db banknak a papírjaira. De manapság az is előfordulhat (szerintem), hogy a másik 100 bank részvényesei látva a 15%-os veszteség lehetőségét megijednek, és inkább ők is eladók lesznek. Szóval merre tovább részvénypiac? Nem tudom, mert azt gondolom, hogy a hangulat egy kiszámíthatatlan tényező, és ha manapság főként ez(?) irányít, akkor az irány is bizonytalan.

s.gabor 2009.06.21. 19:40:50

@Csatornás:
"és azt látod, hogy a szabályzók nem állnak utadba"
Valahol itt lehet a probléma kulcsa, nem?

Amúgy elnézést ha túlságosan elkanyarodtam az eredeti témától, de számomra az egész csak teoretikus kérdés, hiszen, mint gondolom a blogon a legtöbben, technikai jelek alapján keresem a trade lehetőségeket.

Csatornás · http://hangzatos.bolg.hu 2009.06.21. 20:00:37

@s.gabor: "Valahol itt lehet a probléma kulcsa, nem?" Dehogynem! Viszont azt megítélni, hogy a szabályok könnyítését csak apránként lobbizták ki - így nem volt feltűnő -, vagy néhányan hagyták (is), mert a válságból reméltek valamiféle hasznot (pl. átrendeződést a javukra), talán soha nem fogjuk tudni.
süti beállítások módosítása