Izi Fx 2009.05.19. 11:01

A ZEW felmérés

Szeretnék bemutatni Nektek egy érdekességet, amire KROLEX társunk hívta fel a figyelmet! Itt egy link, mely a ZEW felmérés kérdőívjéről mutat egy példát:

http://www.zew.de/en/publikationen/Konjunkturerwartungen/ZEW_questionnaire_exemplary.pdf

Ugye a ZEW a német, illetve az európai gazdaságról, a gazdasági/pénzügyi sentimentről mutat képet és egy elég jelentős adatnak tartják. Ami engem kicsit meglepett, az a kérdőív egyszerűsége! Tehát ebből akarnak a gazdaság állapotáról következtetéseket levonni?

 

P.S.: Köszi mégegyszer KROLEX!

A bejegyzés trackback címe:

https://deviza.blog.hu/api/trackback/id/tr531131194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KROLEX 2009.05.21. 11:53:19

És íme egy magyar cég, amelyik nyílttá tette a ZEW felmérését kisbefektetők számára is:

http://kronlines.krolify.hu/index.php?sid=31637&lang=hu

Ez a kutatás magyar viszonyokra lett aktualizálva, de (talán pont ezért) érdekes, hisz a ZEW logikáját követi.

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.22. 05:33:40

A ZEW ezen a héten is megmozgatta a piacot, jól írtam a blogomban is, hogy 1.340-nél komoly ellenállás van és a ZEW indexnek is sok köze lehet, hogy up vagy down. Véleményem szerint a ZEW index egy jól menedzselt "valami", ami közvéleménykutatáson alakul, a gazdaság állapotát nem lehet leszűrni, hanem csak a "hangulatot", azért is a neve ZEW-hangulatindex. A hangulat kiváló, de sztem a gazdaság még attól ugyanolyan nagy szarban van...
Ez a rally inkább annak köszönhető, hogy a borzalmas EU hírek után most valamivel jobb jött, vagyis "csökkent a visszaesés mértéke". Az USA-ból pedig az építőipar továbbra sem alakul a várt ütemben, ezenkívül a FED egy trillió dolláros bankóprése is nyomja a dollárt.
Véleményem szerint 1.400 és 1.450 pzsichológiai határ. Jelenleg egy korrekciót el tudok képzelni 1.377-ig, bár én biztos nem veszek bele most, inkább kivárok, sztem kis megtorpanás után irány az 1.45-ös határ! Persze ez az indexektől is függ, na meg 1-1 EU-s hírtől. Az utóbbi pár napban azt vettem észre, hogy az EURUSD kezd leválni a DJ vagy az S&P-ről, ezen indexek gyengülése ellenére is USD beart láthattunk.
Túl sok a kérdés, ilyenkor inkább pihenek és megfigyelek...

KROLEX 2009.05.22. 09:34:06

@RussoS: pontosítva: nem "közvéleménykutatás", hanem intézményi befektetők és elemzők véleményeit vizsgálja, így inkább szakértői véleménykutatás. Azt nem találtam meg, hogy milyen elemszámmal dolgozik a ZEW (nem is nagyon kerestem, az igaz).

Az én bajom, elsősorban módszertani, ez egy önkitöltős kérdőív, amelyben anonimitást ígérnek, közben meg kell adni a cég nevét, stb... ez így vicces

- a fent idézett magyar cég ebben pl. jobb, bár az egy lebutított, kisbefektetők számára is leérhető, bemutató kérdőív, s egy jó ideig még nem lesznek olyan nevesek szegénykék, mint a német ZEW (...bár ki tudja...) - ott az anonimitás jobban biztosított, egy olyan módszertannak én jobban hinnék. A kérdőívek névvel ellátása mindig torzítja a válaszadást, különösen, ha egy nagy intézményi befektetőtől származik, hiszen mindenféle érdekek játszhatnak szerepet a válaszadásban...

Összefoglalva: Nekem meglepő volt, hogy egy ilyen neves intézmény (ZEW) ilyen hányaveti módszertannal dolgozik egy brutál fontos adatfelvételen.

A többi kommenteddel kb. egyetértek RussoS, de nem rekommentelem, mert ez egy ZEW bejegyzés.

:-)

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.05.22. 10:45:52

@KROLEX: Mégiscsak "közvéleménykutatás", ha megkérdezésen alapul!:)

KROLEX 2009.05.22. 11:23:00

@RussoS: a kereskedelmi csatornák show interjúi (pl. Győzikével és Feketápákóval) is "megkérdezésen" alapulnak" és mégsem nevezzük őket közvélemény-kutatásnak... akkor sem, neveznénk annak, ha kérdőívet töltetnének ki nevezettekkel.

:-)

A ZEW egy szakértői vélemény-kutatás, de nem a "köz" véleményét méri.

Izi Fx 2009.05.22. 19:50:40

A Zew nem tekinthető közvélemény-kutatásnak, hiszen más a tárgya, mások a résztvevői és mások a céljai is... Ha valaki nagyon izgat ez a kérdés, járjon utána :-)!
süti beállítások módosítása