Az egyik kommentnél kérdésként merült fel, hogy az AUDUSD h1-en duplacsúcsot alakitott ki. Ezt a témát szeretném kicsit körüljárni és bemutatni, hogy én hogyan vizsgálom az alakzatokat.

Nézzük meg a chartot közelről :

Ha ránézünk erre a charta, akkor a traderek egyrésze azt mondja, hogy tessék itt van 1 duplacsúcs és a sárga vonal az a nyakvonal.

Én azt mondom, hogy kicsit járjuk körbe ezt a témát. Mit is tudunk a duplacsúcsról? A duplacsúcs trendfordító alakzat. Nézzük meg hogy van-e neki mit megfordítani, van-e trend ? Hogyan állapítom meg a trendet ? Csúcs-völgy elemzéssel.

Nézzük akkor a következő ábrát, a chart az ugyanaz, csak messzebbről nézve.

A sárga vonallal jelöltem a csúcs-völgy elemzést. Itt ezen a képen már látható hogy mennyire "eltörpül" a feltételezett duplacsúcs. Ebben az esetben a megelőző trend sem elég nekem, mert az alakzat előtt nincs 2 db völgy a második magasabban és az árfolyam pedig nem ment fölé a 2 völgy között lévő csúcsnak. Tehát ez még most trendnélküli mozgás nekem, tehát a feltételezett duplacsúcsnak nincs mit megfordítani.

De hogy tovább tudjuk tárgyalni ezt a témát, ezért feltételezzük, hogy a megelőző trend az emelkedő. Ebben az esetben a duplacsúcsnak úgy kellene kinéznie, hogy a duplacsúcs 2 db csúcsa az a csúcs-völgy elemzésben is csúcs legyen és a köztük lévő völgy pedig a csúcs-völgy elemzésben is völgy legyen. Ekkor mondom azt, hogy rendben az alakzat mert csúcs-völgyes.

Miért is ragaszkodom ehhez ? Mert az emelkedő trend csak akkor fog megfordulni, ha az árfolyam az utolsó völgy alázár. Tehát ebből következik, hogy a duplacsúcs nyakvonalának az utolsó völgyön keresztül kell áthaladnia.

A példa kedvéért feltételezzük ezt is hogy így van. Tehát eddig feltételeztük hogy a megelőző trend az ok, és az alakzat az pedig csúcs-völgyes.

Akkor pedig nézzük meg, hogy hol is lehetne ennél az alakzatnál pozícióba lépni. Az alakzat csak a nyakvonal alázáráskor valósul meg. Ez egy fontos alapfeltétel. Tehát beléphetnék a nyakvonal alázáráskor, mindíg megvárva a gyertyazárást. 

Ez a duplacsúcs "c" tipusú, tehát a 2. csúcs a magasabb. Ez a trade szempontjából nem szerencsés, mert a stophely az a 2. csúcs fölött van, de a célár1 az "csak" Fibo 161,8, tehát rossz az RR. A célár2, ami a Fibo 200, még ott is csak 1 közeli az RR, sőt még inkább rosszabb.

Akkor mit tehetünk ilyenkor ? 

Eddig ismertettem 1 belépési lehetőséget, ha ez az RR miatt nem jó, akkor várhatunk a visszatesztre, ott még minimum 2 belépési lehetőség van.

Vagy figyelhetném a fals kitörést, ami ennél a fajta duplacsúcsnál nem lehet. De az "a" és "b" tipusúnál az még 3 belépési lehetőséget ad.

Én így szoktam minden alakzatot kezelni, bár itt még mindent nem is ismertettem. :-)

Akkor a kérdés mégegyszer: az 1. charton lévő formáció duplacsúcs ?

GG

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deviza.blog.hu/api/trackback/id/tr361372919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelet2 2009.09.10. 14:21:03

Szia GG!

Mindegyik (a,b,c) duplacsúcsnál a célárszámítás alapja az ELSŐ csúcstól a nyakvonal távolsága, ugye?

Köszi: kt

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.09.10. 14:25:20

@kelet2: nem, mindíg a magasabbik csúcs a célárszámítás alapja.

üdv

GG

Briian 2009.09.10. 14:26:46

Gabi: Ezek az alakzatra vonatkozó szabályok a saját tapasztalataidat tükrözik? Azért kérdezem, mert ilyen egzakt megfogalmazással még nem találkoztam máshol.
Olyat viszont láttam, hogy emberünk egy eső trendbe rajzolt egy fej-vállakat..

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.09.10. 14:29:28

@Briian: Ezek a saját tanulmányaim alapján összeszedett és egybegyúrt szabályok, de ez csak bemutató volt még :-)

üdv

GG

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.09.10. 14:30:06

@GabiGabi: ennek kb 5-6szorosa a duplacsúcs szabályrendszere :-)

GG

fxm 2009.09.10. 17:22:10

Szia GG!

Ha nem DCS, csúcs-völgy elemzés alapján, akkor a feltételezett nyakvonaltól long?

fehéröves 2009.09.10. 19:47:26

Egy érdekeség az alakzatokról.

Joe Ross trading manual 35.-ik oldal.
Bemutatja, hogy az alakzatok és egyéb ilyen stratégiák nem igazán működőképesek viszont a bemutatott alakzat nem fejvállak csak valami hasonló.
Ezért fontos ismerni az alakzatok szabályait.
Pedig Joe Ross aztán tud valamicskét a tradingről :-)

trader55 2009.09.10. 21:32:31

@fehéröves: kinek a pap, kinek a papné.
Birger S. is kiváló kereskedő, mégis tett helytelen utalást bizonyos "alakzatokra" az előadásán.
Nem mindenki ugyanazzal keresi a pénzét.

Trader55

trader55 2009.09.10. 22:25:50

@GabiGabi: Sokat gondolkodtam, hogy miként írjam le a gondolataimat, mert nem szeretnék vitába szállni egy tapasztalt "öreg rókával". :-) Kedvenc mesterünk viszont azt mondta, hogy "rossz kérdés nincs, csak fel nem tett kérdés", ezért inkább leírom.

Amióta olvasom az írásaidat és keresem a 4h, d1 swing pullback setupokat, ezeknél kizárólag csúcs-völgy elemzést használok a trend megállapítására. Más beszállóknál nem feltétlen...

Megfigyeltem, hogy nagyon sok eset van, amikor a piac úgy megy egy irányba nagy mértékben és sokáig, hogy semmiféle korrekció nincs közben. A Te ábrádon is van ilyen, mégpedig az utolsó swinget jelző sárga vonal. Ha csak ezt a mozgást nézzük, akkor nem is olyan kicsi az a dupla csúcs; lehetne hozzá megfelelő célárat találni, de jóval kisebb léptékben nézve. De nem is igazán az alakzatról akartam beszélni, hanem a trend megállapításának módjáról. Keresnem kellett egy olyan módszert, ami akkor is "jelez", ha nincs korrekció. Ismerek valakit (szerintem Te is :-)) aki 4 db mozgóátlag pozíciója alapján következtet a trendre. Számomra ez kevésbé objektív, de bizonyos esetekben hasznomra válik, így nem minden setupnál ugyanazt használom. Egyébként a swing pullback setupot végigteszteltem ezzel is-azzal is (eddig csak EURUSD-nél), az eredmény jobb lett a mozgóátlagokkal, de nem volt szignifikáns eltérés, ezért az objektivitása miatt itt a csúcs-völgyeket figyelem.

Nem érzem magam profinak az alakzatokban, és nem is mondom, hogy az ábrán duplacsúcs van (nem is annak a szabályai alapján lépnék, ami a célárat illeti), de azt látom, hogy szept. 2 és 9-e között az 1 órás trend emelkedő (persze nem a csúcs-völgyek alapján), az árfolyam egy maximumérték után korrigált, visszatesztelt egy korábbi ellenállást, majd új csúcsot próbált elérni, ami nem sikerült, a támaszról visszapattant. Nekem ez okot adhat arra, hogy azt gondoljam, a lendület kifulladt, korrekció várható fib. 50-ig (célár), a stoppot pedig a csúcs fölé helyezném úgy hogy az RR 1:1-nél jobb legyen, ami itt adott is. Emellett ha az árfolyam nem indul meg 6-8 órán belül a várt irányba, akkor 0-án vagy kis veszteséggel kiszállnék. Ha megindul, a stoppot korrigálnám az időközben kialakuló új lokális csúcsokhoz, célárnál pedig lejjebb mennék m15-re és ott tenném ugyanezt, hagyva kistoppolódni a pozit. Ez persze teljesen más stratégia, mint a DCS.

Amit az alakzatokról tudok, azt Tőled, a Forexakadémiás anyagból tanultam, illetve azóta olvasom Bulkowski-t is. Minden elismerésem ezért, és még egyszer: nem vitatkozni akartam, csak a trendelemzéssel kapcsolatos szemléletem megosztani, hátha kapok valami építő kritikát Tőled vagy mástól.

Trader55

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.09.11. 06:06:28

@trader55: Nem vitatkozás ez. Nem egyforma úton kereskedünk. Nekem azért fontos a csúcs-völgyes alakzat, mert a trend csak akkor fordul meg. Amíg ilyen "kicsi" alakzat alapján veszel fel short pozit, addig ez counter trend, mert a trendirány az még long. És én trendirányba szeretek kereskedni, tehát én türelmesen megvárom míg fordul a trend és majd akkor shortolok, és addig inkább keresem a long irányú beszállókat.

Én is sokáig próbálkoztam mozgóátlagokkal, de letettem róla, nekem korrektebb a csúcs-völgyes trendmeghatározás.

Amit leírtál, hogy te hogyan tradelnéd le ezt a formát, az ahogy te is fogalmaztad nem a dcs szabályai alapján történne. Ha ez neked tesztelt stratégiád, akkor persze tedd.

GG

GabiGabi · http://devizablog.hu 2009.09.11. 06:08:36

@fxm: "Rangre sem? "

Ez nekem abszolut nem range, a range-hez nekem a 2+2 érintés szükséges és csak utána keresem a beszállót.

GG

Izi Fx 2009.09.11. 10:01:45

@trader55: Lenne 1-2 kérdésem hozzád!

"Keresnem kellett egy olyan módszert, ami akkor is "jelez", ha nincs korrekció. "

Miért kellett?

"de azt látom, hogy szept. 2 és 9-e között az 1 órás trend emelkedő (persze nem a csúcs-völgyek alapján), az árfolyam egy maximumérték után korrigált, visszatesztelt egy korábbi ellenállást, majd új csúcsot próbált elérni, ami nem sikerült, a támaszról visszapattant."

Erről tudnál készíteni 1 képet, mert én nem így látom?!

trader55 2009.09.11. 11:21:28

@GabiGabi: "Nekem azért fontos a csúcs-völgyes alakzat, mert a trend csak akkor fordul meg."
Valójában a csúcs-völgyes trend fordul akkor. És írásaid alapján Neked csak a csúcs-völgyes trend a trend. Úgy látom, nem kis sikerrel alkalmazod :-)
Amióta swinget is kötök, ebben átvettem a Te stílusodat.

Nagyon ritkán van lehetőségem daytrade-elni (sajnos), akkor ott viszont a nagyobb momentumokat keresem, amit a következő szituációkban figyelek:
- szint és nyitóár áttöréskor
- trendvonal áttörésekor
- ezek visszautasításakor
- hírek után (nem közvetlenül, hanem 5-10 percel utána lépek, ha lépek). Nem érdekel maga a hír, sokszor meg se nézem, hogy ne befolyásoljon. Csak a reakciót figyelem.

Ezért sem DCS, hanem szint visszautasítása, amit az előbb írtam.

Ebben az esetben viszont van még 3 dolog ami fontos a setuphoz, bár nem kapcsolódik szorosan a DCS témához:
- Nem kötöm óráson, így a fenti példát sem! Ellenben 5-15 percesen lépek, mert a momentum a kisebb idősíkon hamarabb visz pluszba, hogy stoppot tudjak húzni.
- A "trend" legyen szemmel látható trend. Itt nincs csúcs-völgyes szabályom, mert m5, m15-ön úgyis sokkal "véletlenszerűbb" a beszállás. (De ha van csúcs-völgy, annak külön örülök:-)). A kiszállási szabályaimat viszont nagyon szigorúan kezelem, mert másképp nekem is nagyon nehezemre esne a nyerő pozit tartani. 90%-ban H1 trend irányába kötök, de előfordul indexeknél, hogy résbezáródásra lépek, ami ugyebár ellentétes a trenddel, illetve a szint visszautasításakor is kötök counter trendet, de olyankor a célárnál már nagyon agresszív kiszállást választok.
-az összkockázatom max. 2%, de általában 1/3-al nyitok csak, és akkor növelem, ha elindul az én irányomba. Emiatt a legtöbb pozim valójában 0,7% kockázatú. Ha oldalazni kezd, igyekszem 0-án vagy kis veszteséggel kiszállni 20-30 perc után. Ebből van a legtöbb.

Ebben a stratégiában rengeteg a 0-ás és kis bukó trade, de ha az én irányomba megy a piac, nagyon könnyű pozit építeni, mert a momentum gyakran elég gyorsan 1-2 stopnyi mozgást csinál és az új nyitásokkal már nem növekszik a kockázat. 1:1 RR alatt nem lépek (mostanában sok daytrader stratégiát olvastam, ahol ezt nem tartják be, azért emelem ki).

Van még néhány fontos apróság, de nem fárasztom az olvasókat vele, hiszen ez a bejegyzés tulajdonképpen a DCS-ról szól. :-)

Egyébként napon belül kereskedni ritkán van lehetőségem, akkor viszont sok instrumentumot lapozok végig. Ha főállásban művelném, elég lenne 3-4 termék, hogy megtaláljam a setupokat, de ehhez többet kéne ott ülni és figyelni. Ha nincs kiváló lehetőség, nem lépek, inkább 10-ig számolok, hogy lehiggasszam magam. :-) Mostanában ez egyre többször sikerül!!!

Bocs, ha a hozzászólásaim egy kicsit hosszúra nyúlnak, de olyan jó erről beszélni :-)

Trader55

trader55 2009.09.11. 11:30:40

@Izi Fx: Persze, hogy nem kellett, de nem akartam elmenni a sok nagy mozgás mellett. Amikor tesztelek, akkor tűnnek szembe ezek igazán. Ahogy később írtam, ezt a fajta trendolvasást inkább momentum trade-ekhez használom.

"az árfolyam egy maximumérték után korrigált, fölülről visszatesztelt egy korábbi ellenállást, ami most támaszként funkcionált, majd új csúcsot próbált elérni, ami nem sikerült, mert az ellenállásról visszapattant."

Kijavítottam egy nyelvbotlást és kiegészítettem. Szívesen teszek fel képet, de azt csak az otthoni gépről este. ...és kérek hozzá némi segítséget, mert az általam ismert oldallal (kepfeltöltes.hu) sokat kínlódtam.

Trader55
süti beállítások módosítása