Hétvége van, a pihenés ideje, illetve lehetőség, hogy a trader rákukkantson a nagyobb idősíkok állására... Általános szabály, hogy az elemzés során a nagy idősík felöl kell haladni az alacsonyabbak felé, tehát a "big picture"-t is figyelembe kell venni! Most bemutatnék egy ilyen hétvégi elemzést, mely az AudUsd-ról szól.
 

Az első idősík a havi, melyet szerencsére elég ritkán kell megnézni, de talán most fontos lehet.
 

Ezen a charton az látható, hogy a nagy esés után, nagyon erős gyertyákkal jött/jön vissza. Ellenben bejelöltem azt a régiót, ami szerintem elég fontos lehet. Látható, hogy itt van a tavalyi nagy szakadás 50%-os fibo szintje, illetve több év (2004-06!!!) maximuma is itt található, tehát az én nézetemben egy nagyon erős ellenállás régió. Persze elmondható, hogy havi charton a tavalyi esés minden volt csak nem trendszerű, így nem feltétlenül lenne elvárható, hogy a fibo szintekről visszajöjjön, de mivel nem trade ajánlást teszek, hanem csak elemzést mutatok, így a lényeg az, hogy ez erős zóna.
 

Ezután ugorjunk át a hetes chartra. Ezt nem rakom fel, mert sok extra információval nem szolgál. Annyit lehet elmondani róla, hogy szintén  erős, bullish gyertyákkal kapaszkodik fel, de látható rajta egy előzetes trend nélküli (tehát nem klasszikus!!!) dupla aljnak látszó forma is ,melynek az  1. célára szintén erősíti a kijelölt zónát.
 

Ebből a két idősíkból véleményem szerint azt a következtetést lehet levonni, hogy a pár rendkívül bullish, de már olyan szinteken van, ahol a friss longok nem biztos, hogy életképesek. Ez persze nem jelenti azt, hogy az alacsony idősíkon tevékenykedők, skalperek nem találhatnának long lehetőséget itt is, de ha egy nagyobb mozgást szeretnénk megfogni, akkor szvsz egy korrekciót érdemes lehet megvárni. Ezután jöjjön anapos, 4h-s chart, amiken kijelölöm a számomra megfelelő long pontokat.
 

A napos charton meghatároztam a számomra legfontosabb szinteket, trendvonalat és kékkel  jelöltem azt a zónát, ahol longot keresném a napos chart alapján.
 

A 4h-s charton rajta hagytam a naposon bejelölt szinteket, így ennek köszönhetően a szürke ellipszis jött ki, ahol a potenciális longot keresném. A fibo-t szándékosan nem raktam fel a napos, illetve a 4h-s chartra, mert korábban felmerült már, hogy ez változhat, és mivel ez egy nagyobb hangvételű elemzés, így ezt csak emiatt nem szívesen frissíteném.
 

A bejegyzés tanulságaként azt lehet megfogalmazni, hogy egy devizapár iránya, tehát, hogy bullish, vagy bearish az csak egy elem, fontos még hogy honnan érdemes azt adott mozgást megjátszani (ahogy dT barátunk szokta mondani: timing and direction) és remélem a konkrét példán ezt sikerül is szemléltetnem.

A bejegyzés trackback címe:

https://deviza.blog.hu/api/trackback/id/tr501140829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izi Fx 2009.05.24. 17:20:23

Ennek a bejegyzésnek a szerkesztése most jó pár óráig eltartott... Látszik, hogy nem vagyok még gyakorlott blogger :-(! Remélem azért megérte ;-)!

trader55 2009.05.24. 18:39:40

Szia Izi Fx!
Köszönjük a munkádat!

Az első chart okozza nekem mindig a fejtörést: az ár abszolút bullish, viszont fontos fibo szinten van. Amennyiben a szint megfogja és visszafordul, nem nyitok, mert nem trendirány. Ha viszont áttöri, általában olyan elemi erővel teszi, hogy már csak egy jelentősen magasabb szinten lehet beszállni. Marad a buy stop megbízás, ezzel viszont az a gond, hogy nehéz a pontos helyét meghatározni. Nemegyszer volt már olyan, hogy hiába helyeztem el ráhagyással, akkor is csak a gyertya kanóca érte el, majd visszafordult.

Izi Fx 2009.05.24. 21:11:12

@trader55: Esetleg leírnád, hogy hova gondolnád azt a buy stop megbízást? A stop megbízások elhelyezése elég fontos dolog és ezt most nem igazán értem, így nem tudok rá pontosan reagálni.

trader55 2009.05.24. 22:00:21

@Izi Fx:
Buy stop:
Még nincs nyitott pozíciód, ez a "kezdő" megbízás. A jelenlegi ár fölött szeretnél vásárolni (ez pl. akkor logikus, ha megtörténik egy ellenállás áttörése és nem vagy gép előtt). Ekkor be tudsz tenni a jelenlegi árnál magasabb értékre buy megbízást. Amennyiben eléri a piac, ott kötődik. Ez a buy stop. FXPro-n van ilyen, Oandán is.
Természetesen ennek a kis kitérőnek semmi köze a pullback stratégiához. Én gyakran tradelek kitörést, így ez volt az első, ami nekem szembetűnt, mint lehetőség.

Izi Fx 2009.05.24. 22:06:23

@trader55: Azt én is tudom, hogy mi a buy stop :-)! Arra lennék kíváncsi, hogy itt mire gondoltál, hova tennéd, milyen stoppal, milyen célárral...?

trader55 2009.05.24. 22:11:55

@Izi Fx: Bocs:))
Ilyen esetben a fibo fölé tenném, ahol már egyértelmű a kitörés. Konkrétumot hiába írnék, mert éppen erre utaltam, hogy a piac igen sokszor megtréfál. Felszúr, olyan mintha áttörné, majd visszafordul és eléri a tőkevédő stoppomat. A nagykönyv szerint csinálom, mégis vagy bejön, vagy nem.

trader55 2009.05.24. 22:14:11

@Izi Fx: célárat nem tennék, stoppot húzok a kisebb pullback-eknél addig, amíg lehet, illetve duplatop utáni letörésnél zárom.

Izi Fx 2009.05.24. 22:24:37

@trader55: A kérdés már csak az, hogy miért tréfál meg? A válasz szerintem egyszerű, mivel buy/sell stop megbízásoknál ugyanazt a hibát követik el a tapasztalatlanabbak nagy része! Mivel ez egy jelentős téma, így egy új bejegyzést szentelnék neki, úgyhogy hamarosan kiderül a megoldás...(talán már a jövő héten :-))

trader55 2009.05.25. 09:53:53

@Izi Fx:
Látod, ezért mondtam egy előző kommentemben, hogy nem vagyok profi:)
...amikor a sikeres trading mentális tényezőiről beszélgettünk és a hozzászólásomat profizmussal jellemezted.:)

Sz_Balázs 2009.05.25. 14:37:19

Gábor, Izi: Erről a buy stop megbizásról pont HuDini Gabival beszélgettem múltkor, és ő egy elég jó dolgot mondott. Az a szint, ami át van szúrkálva de mégis látszik hogy szint, nem biztos hogy szerencsés egy buy (vagy sell) stop megbizásra. De az a szint ami tisztelettudóan megáll egy relativ keskeny zónában, már talán jobban megjátszható stop megbizással. Ha pedig még szint elött vagyunk (most audusd nél a fibo szint) akkor én megvárnám amig épit egy range t a fibo szint elött és csak utána tennék be stop megbizást (attól függően milyen szép a range). Ha pedig átszalad rajta, akkor had menjen... isten áldja :)

Erről egyébként majd szeretnék irni a Piaci környezet sorozatomban, külön témát szentelek a kitöréseknek, amiben abszolut nem vagyok profi ezért szeretném ha majd Ti is hozzászólnátok.

Izi Fx 2009.05.25. 14:53:07

@Sz_Balázs: A kommentedben már részben leírtad a választ a stop megbízás használatához...majd kitaláljuk, hogy legyen az erről szóló bejegyzés!

trader55 2009.05.25. 15:39:57

@Sz_Balázs:
Talán az egyik ilyen szívatás a dupla top: hosszú felfelé trend után egy csúcs, korrekció, majd indul újra trandirányba. Beteszem a buy stoppot a csúcs fölé, majd az árfolyam áttöri, teljesül a vétel. Ezután azonnal visszafordul és kialakul egy gyönyörű dupla csúcs.

Izi Fx 2009.05.26. 09:19:57

@trader55: Sajnos ebben az esetben, amit említesz, az én nézőpontomból nézve sajnos hiba a stop megbízás használata... Hogy miért az nemsokára kiderül...

trader55 2009.05.26. 09:45:47

@Izi Fx:
Balázs új bejegyzéséből úgy látom, hogy ő csak konszolidációs szakasz esetén használ stop belépőt. Így az ötlet akár jó is lehet - range kitörés esetén. Csúcs-völgyeknél, ever high/low esetén marad a pullback.
Amúgy én Donchian kitörést tradelek leggyakrabban, ami általában szintén range után történik, így ebben nincs ellentmondás. Rengeteg próbálkozás után nekem ez jött be igazán, de a dupla topok sokszor megszívatnak.
süti beállítások módosítása